Rosé wijn

Rosé wijnen, plotseling populair geworden wijnen met een roze kleur die uiteen kan lopen van nauwelijks waarneembaar tot licht rood. Om de een of andere reden wordt er zelden aan gerefereerd als roze wijnen.

In Frankrijk zijn rosés vooral heel gangbaar in warmere zuidelijke gebieden met een lokale vraag naar wijnen die verfrissend genoeg zijn om ook tijdens een hete zomerdag te drinken, maar die toch een verwantschap vertonen met de door de Fransen zo vereerde rode wijn. De bekendste streken voor de rosé zijn de Provence, de Languedoc , de Loire en de Roussillon . Grenache en Cinsaut zijn twee van de meest gebruikte druiven voor rosé in het zuiden van Frankrijk.

Ook Spanje neemt rosé serieus. Zo serieus zelfs dat het er twee namen voor heeft, afhankelijk van kleurintensiteit. Een rosado is een lichtroze, terwijl clarete slaat op lichtrode wijn.

In Italië is rosé niet zo populair. Hij wordt daar meestal rosato genoemd, hoewel voor donkerder versies ook wel chiaretto wordt gebruikt.

De officiële Duitse termen voor rosé zijn Weissherbst en in Württemberg, Schillerwien.

De Nieuwe Wereld was lange tijd eerder verbijsterd door het concept rose, maar begin 21e eeuw is daar snel verandering in gekomen. Chili betoonde zich innovatief, Australië produceert stoere donkergekleurde rosé en Zuid Afrika heeft een groeiende markt, waarbij sommige wijnen als blanc de noir getypeerd worden om aan te geven dat ze uitsluitend van blauwe druiven geproduceerd zijn.

[profiler]
Memory usage: real: 12582912, emalloc: 12269368
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem