Port van druif tot fles

De komende feestdagen is bij uitstek een periode om heerlijk te genieten van eten en drinken. Een goede port mag hierbij in onze ogen niet ontbreken. Daarom besteden we in deze blog aandacht aan alle aspecten van deze prachtige versterkte wijn.

Hoe wordt port gemaakt?

De geplukte druiven van de Quinta's (een Quinta is vergelijkbaar met het Franse chateau) worden in draagmanden van de bergen naar de vrachtwagens gebracht. Zij brengen de druiven naar de gisthuizen (adega’s) waar ze in granieten gistbakken (lagares) van 5 bij 6 meter worden gestort.

Omdat de rode Port veel kleur en extracten bevat, worden de druiven krachtig gekneusd. Traditioneel deden mannen dit al zingend met hun blote voeten. Tegenwoordig gebeurt dit mechanisch. Na het kneuzen wordt de most (het geperste maar nog niet vergiste sap) in grote vergistingstanks gepompt. In deze gesloten vaten circuleert het sap door een buis van beneden naar boven en wordt dan over de pulp van de gekneusde druiven (manta) gestort. Dit gebeurt door de koolzuurdruk die ontstaat in de tanks. De constante herhaling hiervan zorgt voor een sterke geur, kleur en smaakonttrekking van de Manta. De tijdsduur van het gisten hangt af van het suikergehalte van de druiven en de gewenste hoeveelheid restsuiker die men wil houden, en duurt ongeveer 2 a 3 dagen.

Nu breekt een belangrijk moment aan, het stoppen van het gistingsproces. Door alcohol toe te voegen aan de massa tot het gewenste alcoholpercentage is bereikt, stopt het gistingsproces. Daarna wordt de jonge Port overgepompt in Pipes (522 liter fusten).

x

x

De Porttypes

Witte Port

Witte port wordt uitsluitend van witte druiven gemaakt en is een blend van verschillende jaargangen en wijngaarden om een constante kwaliteit te krijgen.

Witte Port wordt gemaakt in de types light dry, dry en sweet.Witte Port wordt vooral als aperitief gedronken met bijvoorbeeld tonic en een schijfje citroen. Dit Port type combineert heerlijk met allerlei aperitiefhapjes zoals amandelen, Gruyere, olijven en charcuterie.

Rode Port

Rode port is er in verschillende types: Ruby, Tawny, Vintage, Late bottled vintage,

Ruby
De Robijn rode Ruby Port is een blend van jonge Ports met een korte Pipes lagering van maximaal 2 jaar. Dit type port is over het algemeen minder complex en erg fruitig. Deze Port is goed te combineren met bijvoorbeeld chocolade truffels, of een blauwschimmel kaas.

Tawny
Tawny port is een assemblage van verschillende oogstjaren die gedurende langere tijd op hout rijpen. Deze port verliest zijn diepe en kruidige karakter en krijgen een zachte smaak van ingedroogde druiven en een roodbruine kleur. Sommige Tawny's van hoge kwaliteit dragen een leeftijdsindicatie op het etiket, bijvoorbeeld 10 of 20 jaar. Dit geeft de gemiddelde leeftijd van de Port weer. Hoe ouder de Port, hoe lichter en meer oranjekleurig de Port is. Tawny Port combineert heerlijk met kazen zoals gerookte Cheddar, Pecorino en rijpe Manchego

Vintage
Vintage port is port van een uitzonderlijk goed oogstjaar. Alleen dan mag hij als Vintage gedeclareerd worden. Het Instituto do Vinho do Porto geeft daar toestemming voor. Deze port is dus geen blend (mix van druiven uit verschillende jaren) maar wordt gemaakt van druiven uit één oogstjaar. Na de houtrijping wordt deze gebotteld wordt om zich verder te ontwikkelen en op dronk te komen. De flesrijping duurt gemiddeld tussen de 10 en 20 jaar. Tijdens deze periode ontstaat er een natuurlijk depot in de fles en verliest de Port zijn donkere, dieppaarse kleur en krijgt een zachte, complexe smaak. Vintage Port combineert heerlijk met walnoten, vijgen en blauwschimmel kazen als Roquefort, Bleu d'Auvergne en Gorgonzola.

Late Bottled Vintage
Dit is een portsoort van een goed oogstjaar die wordt gebotteld na 5 of 6 jaar op de Pipe te hebben doorgebracht. Het is een zachte, smaakvolle en gerijpte port en smaakt heerlijk bij schapenkazen, Parmezaanse kaas en Blue Stilton.

Colheita
Colheita is het Portugese woord voor oogstjaar. Colheita is een tawny Port van hoge kwaliteit uit één enkel oogstjaar. De Port moet minstens zeven jaar op hout rijpen om het zachte, rijke karakter van een Tawny aan te kunnen nemen. Het etiket geeft zowel het oogstjaar als de datum van botteling aan. Een colheita combineert perfect met een blauwschimmel kaas als de Engelse Blue Stilton en harde pittige kazen.

Crusted
Een crusted port is een blend van wijnen met een goede kwaliteit uit verschillende jaren. Daarna worden de wijnen ongefilterd gebottled waardoor de wijn depot (crust) vormt tijdens het ouderen. Het zijn ports met een volle, krachtige smaak die, door het depot, gedecanteerd moeten worden.

Een crusted port combineert goed met harde pittige kazen.

Nu de gehele maand december 15% korting op alle Ports. Gebruik de code PORTBLOG

Leave a Reply
[profiler]
Memory usage: real: 16515072, emalloc: 16336688
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem