Met deze 3 simpele tips sta jij nooit meer twijfelend voor het wijnschap

Je kent het wel. Je staat in de supermarkt en hebt geen idee welke wijn je moet kiezen. Een jonge frisse, of oude volle wijn? Een Sauvignon Blanc of Chardonnay? Een wijn met veel tannines of weinig? Met een hoog alcoholpercentage of juist laag? Dat is binnenkort verleden tijd, want met deze 3 proeftips leer je waar je op moet letten om te ontdekken welke wijn bij jou past.

We kunnen natuurlijk heel gewichtig doen over het proeven van wijnen maar dat is helemaal niet nodig. Het enige dat telt is namelijk of jij de wijn lekker vindt en dat je weet waarom. Want als jij weet waarom jij een wijn lekker vindt, dan maakt dat het kiezen in de (online) winkel veel makkelijker. Na het lezen van deze blog heb jij geen cursus wijnproeven meer nodig en weet je precies hoe je een wijn proeft om erachter te komen welke wijnen jouw voorkeur hebben.

 

1. Hoe lichter hoe jonger

Een wijn hoort helder te zijn, niet dof of troebel. De kleur varieert van heel licht (Pinot Noir) tot heel donker (Malbec) en vertelt ons niet alleen iets over de kwaliteit, maar ook over de leeftijd van de wijn. Hoe lichter de wijn, hoe jonger. Dat geldt voor zowel wit als rood. Een jonge witte wijn is lichtgeel met groene tinten. Als de wijn ouder wordt en goed rijpt, verloopt de kleur via geel tot goudgeel. Een jonge rode wijn is paars of purper, wordt rood na een paar jaar rijping en steeds bruiner naarmate hij ouder wordt. Houd jij van lichte wijnen? Dan houd je dus van jonge wijnen.

Tip: om de kleur van de wijn goed te kunnen beoordelen, schenk je een ‘bodempje’ wijn in een glas. Pak het glas bij de voet en houd het tegen een witte achtergrond. Kijk goed naar de kern (het midden) van de wijn, maar ook naar de randen, waar je vaak als eerste verkleuringen ziet.

2. De geur verklapt de intensiteit van de smaak

Geur is nauw verbonden met smaak. Neem maar eens een hap eten met je neus open en vervolgens met je neus dicht. Het verschil in smaak is enorm! Door de wijn goed te ruiken, ontdek je iets over de intensiteit van de smaak. Ook zeggen de aroma’s (oftewel het bouquet) iets over de wijn. Herken je bijvoorbeeld de geur van citrusvruchten? Dan is het een Sauvignon Blanc is. Ruik je toast? Dan is het een hout gelagerde Chardonnay. Wil je je neus echt trainen? Dan zijn er wijngeurdozen, bijvoorbeeld bij Exaro.nl verkrijgbaar. Je zult zien hoe eenvoudig het is om met behulp hiervan wijnen en hun geuren te leren benoemen.

Tip: om de geur van een wijn goed te kunnen beoordelen draai je de wijn goed rond in het glas. Dan komen de aroma’s vrij. Dat ronddraaien noem je ook wel het walsen van de wijn.

3. Over smaak valt niet te twisten. Of toch wel?

In de mond komen verschillende smaakaspecten samen die maken of je een wijn lekker vindt of niet: droog of zoet, de hoeveelheid tannine of alcohol, de aanwezigheid van zuren en bitters en uiteindelijk de afdronk (nasmaak).

Maar hoe herken je die verschillende smaken? Je tong bestaat uit verschillende ‘zones’ en sommige delen zijn gevoeliger voor bepaalde smaaktypes dan andere.

  • - Zoet wordt waargenomen op de punt van je tong.
  • - Zuur neem je waar op de randen.
  • - Bitter proef je achter op je tong.
  • - Het tanninegehalte voel je aan de stroefheid van je tanden en de binnenkant van je wang. (hoe stroever hoe meer tannine).
  • - Alcohol voel je aan de warmte bij je keelopening. Hoe meer alcohol, hoe warmer.

 

Tip: Om de smaak van de wijn goed te proeven neem je een klein slokje, spoel je deze door de mond en tegelijk ‘slurp’ je lucht naar binnen. Hiermee activeer je je smaakpupillen en komen door de zuurstof die in je mond komt de aroma’s van de wijn vrij zodat je ze beter proeft.

Om goed te kunnen ‘proeven’, moet je natuurlijk veel oefenen om je smaak, geur en geheugen te trainen. We willen je daar graag bij helpen en hebben daarom een speciaal wijnproefpakket met 6 zeer verschillende wijnen samengesteld. Bestel je deze online? Dan betaal je niet alleen de speciale aanbiedingsprijs van € 47,50 maar krijg je er ook gratis proefformulieren bij.

Proost!

Leave a Reply
[profiler]
Memory usage: real: 16777216, emalloc: 16347144
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem