Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Het is weer lente, het mooie zonnige weer is daar en dat wordt door velen geassocieerd met witte wijn. Maar hoe wordt droge witte wijn nu gemaakt? In deze blog leggen we dat proces uit van begin tot eind.

Na het plukken van de druiven worden deze ontsteeld. Hierna worden de druiven gekneusd of geperst. Als de wijnmaker kiest voor persen past men de schilwerking toe, ook wel Maceration Pelliculaire genoemd. Hierbij laat men de schillen van de gekneusde druiven van enkele uren tot een dag bij lage temperatuur weken in hun eigen sap. Vanuit de schillen lossen geur- en smaakstoffen op die voor een most zorgt met veel aroma's. Daarna wordt de most geperst.

Maceratie van witte wijn

De wijnmaker kan ook kiezen om na het ontstelen van de druiven meteen te persen. In de most die dan ontstaat zitten troebele, vaste stoffen (Bourbes) die zorgen voor onaangename gistingsaroma's. Deze stoffen worden door bezinking, centrifugeren of filtratie uit de most gehaald waardoor deze helder en schoon wordt.

Het ontstane sap mag niet met zuurstof in aanraking komen. Wanneer dit wel gebeurt, ontstaat er oxidatie waardoor het sap donkerder wordt en zijn aroma's verliest. Om oxidatie te voorkomen wordt de most meestal gezwaveld.

Nu kan de vergisting starten door het toevoegen van de gewenste gisten aan het heldere sap. Deze gisten zorgen voor een goed verloop van het gistingsproces

Witte wijn kan in allerlei materialen fermenteren, bijvoorbeeld nieuwe eikenhouten vaten en roestvrij staal. De meeste witte wijnen worden vergist op roestvrijstalen tanks. Hierbij is een goede temperatuurbeheersing mogelijk. Het op lage temperatuur laten vergisten geeft veel geur en frisheid aan de wijn. Deze alcoholische fermentatie duurt ongeveer 2 tot 4 weken.

Stalen vaten

Voor wijnen uit warme streken die jong gedronken dienen te worden, kan vermeden worden dat de tweede gisting plaatsvindt. Deze tweede gisting, ook wel malolactische vergisting, waarbij appelzuur omgezet wordt naar melkzuur kan afbreuk doen aan de aroma's en de frisheid van de wijn. Om deze tweede vergisting te voorkomen, kan de wijn gefilterd worden om de gisten te verwijderen. Voor wijnen met een hoog appelzuurgehalte is deze tweede gisting onontbeerlijk. Na de tweede vergisting wordt de wijn milder en krijgt deze een aangenamer zuurgehalte.

Eiken vaten

Na de vergisting zal de wijnmaker de wijn nog enige tijd laten rijpen op RVS of eiken. Na deze rijping wordt de wijn geklaard en gefilterd waarna deze gebotteld kan worden. De meeste droge witte wijnen zijn na botteling meteen geschikt om te drinken. Een klein gedeelte is gebaat met wat meer geduld.

In de maand april krijg je op alle witte wijnen van Vecino 10% korting met de kortingscode: lentewijnen

Proost!

Leave a Reply
[profiler]
Memory usage: real: 16515072, emalloc: 16309968
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem