Chili, zo veel meer dan een lekker wijntje

We kennen allemaal wel Chileense wijn. Een lekker wijntje voor een leuke prijs. Maar heb je weleens wat ‘verder’ gekeken? In deze blog kijken we naar het wijnland Chili, welke regio’s er zijn en welke druiven er worden gebruikt.

Extremen beschermen de druif

Chili is een lang smal land met een lengte van 4300 km gelegen aan de westkust van Zuid-Amerika. Omringd door de Atacama woestijn in het noorden, het Andes gebergte in het oosten, Antartica in het zuiden en de stille oceaan in het westen maakt het een land van extremen. Deze extremen hebben het land altijd beschermd tegen de druifluis en andere schimmelziekten waardoor hier de originele Europese wijnstokken zijn aangeplant zonder dat ze geënt zijn. Door de gunstige geografische omstandigheden worden de Chileense wijngebieden tot de betere van de wereld gerekend.”

“Door de gunstige geografische omstandigheden worden de Chileense wijngebieden tot de betere van de wereld gerekend.”

De Carmenere is Chili’s eigen specialiteit. Dit is een druif die je kunt vergelijken met een stevige Merlot.

Mediterraan klimaat

Het klimaat van de wijnregio’s in Chili kunnen we vergelijken met een mediterraan klimaat. Droge zomers en in de winter veel neerslag.

De belangrijkste wijn regio’s in Chili:

Coquimbo regio

Coquimbo is de meest noordelijke wijnregio van Chili. De regio kent twee valleien, de Elqui en de Limari vallei. In deze regio teelt men veel muskaatdruiven. Het grootste deel hiervan wordt gebruikt voor Pisco, een sterkedrank die wordt gedestilleerd uit de muskaatdruiven en vooral in Chili en Peru gedronken wordt.

Aconcagua regio

De regio Aconcagua ligt onder Coquimbo en is wat bekender. Hier vind je de Aconcagua, Casablanca en San Antonio vallei. Door de verkoeling vanaf de zee zijn hier vooral Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier en Pinot Noir druiven aangepant. De wijnen uit deze regio zijn vol sappig fruit.

Valle Central regio

In Valle Central bevinden zich de de Maipo, Rapel, Curico en Maule vallei. Deze regio heeft de langste wijnbouwtraditie van Chili. De wijngaarden liggen hier hoger en er wordt vooral Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en de voor Chili kenmerkende druif Carménère aangeplant. Deze regio heeft een grote reputatie op het gebied van rode wijnen opgebouwd. Deze rode wijnen zijn vol, weelderig en complex.

Sur

Sur is de meest zuidelijke wijnregio van Chili en kent twee valleien. De Itata en Bio-Bio vallie. Met name de Bio-Bio vallei kreeg bekendheid door haar aromatische witte wijnen van riesling en gewurztraminer.

Vecino Wijnshop introduceert een aantal hele mooie Chileense wijnen:

Speciaal willen wij je aandacht vragen voor onze nieuwe iCalma lijn, een serie prachtige wijnen.

Ter introductie krijg je de hele maand mei 10% korting op alle wijnen uit Chili met de code CHILIBLOG.

Leave a Reply
[profiler]
Memory usage: real: 16515072, emalloc: 16177264
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem